www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Op zoek naar het juiste boek

‘Mam, in mijn klas vindt niemand lezen leuk.’
‘Echt helemaal niemand?’
‘Nee, ze vinden het allemaal saai.’

Dit zei mijn dochter van elf een tijdje geleden toen ze van school kwam. Ze zit in groep 8 van een basisschool in Haarlem. Ik vind dit erg!

Uiteraard is het niets nieuws, al jaren wordt er gesproken over dit maatschappelijke probleem en al jaren zakt Nederland verder op de internationale lijstjes die het niveau van onderwijs per land
aangeven. Onze kinderen lezen steeds minder en vooral vinden ze er helemaal NIETS aan! Als bibliotheekmoeder op dezelfde school was me dat zeven jaar geleden al opgevallen toen ik als vrijwilliger daar begon.

Niet alleen komen de kinderen moeilijk aan het lezen toe, ook de meesters en juffen hebben nauwelijks tijd zich te verdiepen in de kinderboeken van nu. Ze komen steeds weer opnieuw aanzetten met Paul Biegel en Roald Dahl en daar is uiteraard ook niets mis mee maar ze missen zoveel prachtige nieuwe titels die vaak beter aansluiten bij de wereld van nu. Met de ouders is het al niet anders, ze weten niet goed waar te beginnen in het overweldigende aanbod en grijpen snel terug op boeken uit hun eigen jeugd. Dat is bijna altijd een slecht idee, niet omdat de boeken niet goed zijn maar omdat ze meestal ongeschikt zijn voor het gros van de kinderen (lees je favoriete boek van vroeger maar eens, je schrikt je kapot!).

Ik begrijp heel goed dat het boek veel concurrentie heeft van telefoons, computers en andere digitale wondermiddelen maar ik ben ervan overtuigd dat lezen nog steeds bestaansrecht heeft en dat we het niet op mogen geven. Het gaat er vooral om dat ieder kind het boek krijgt dat het nodig heeft, het juiste boek bij het juiste kind. Daarom begin ik Boekzoektkind.nl.

De boekenklik

Met Boekzoektkind.nl wil ik ouders en leerkrachten inspireren op zoek te gaan naar de perfecte boekenklik zodat ieder kind kan ervaren hoe het is om te verdwijnen in een boek en het in één ruk uit te lezen. Ik zeg niet dat het makkelijk is om die klik te vinden maar ik geloof dat het haalbaar is en het moet, zo simpel is het. Want los van een goede leeservaring moeten kinderen nog steeds gewoon leren lezen en leesuren maken, of het nou leuk is of niet. Maar met de boekenklik wordt het wel een stuk makkelijker en ook leuker.

Jeugdliteratuur als vak

Dit kan ik echter niet alleen, ik heb meesters en juffen nodig om me hierbij te helpen en zij kunnen dat alleen als ze genoeg kennis hebben van jeugdliteratuur en dat hebben ze niet allemaal. Daar is meteen mijn tweede doel, ik wil dat jeugdliteratuur op de lerarenopleiding als vak gegeven gaat worden en niet als een eenmalige cursus maar als een vast onderdeel van het curriculum. Er mag geen meester of juf van de pabo komen zonder Superjuffie, De regels van Floor, Percy Jackson en nog vele andere titels gelezen te hebben!

Suzan Bergman
Oktober 2021