www.boekzoektkind.nl

Oproep aan alle ouders, opvoeders en docenten!

omslag Anne Steenhof Een lui letterland

Er  zijn nogal wat dingen in het leven waar ik me over opwind en over het algemeen zijn dat dingen waar ik weinig invloed op heb. Gelukkig zit er één frustratie tussen waar ik echt iets aan probeer te doen en dat is het tegengaan van de ontlezing en laaggeletterdheid in ons land. Ik denk dagelijks na over dit probleem en als bibliotheekvrijwilliger op de basisschool en kinderboekenblogger probeer ik mijn invloed aan te wenden en zoveel mogelijk kinderen tot het lezen te bekeren. Ik krijg genoeg hartverwarmende en inspirerende reacties om het idee te krijgen dat het zin heeft wat ik doe.

Ondanks dat voel ik me soms een roepende in de woestijn en daarom was ik ontzettend blij met  Een lui letterland van Anne Steenhoff dat onlangs is verschenen. Dit boek verwoordt precies wat ik zelf vind over dit onderwerp en is duidelijk en toegankelijk geschreven!

‘Wij zijn het kwijt, onze liefde voor lezen.’ Begint Steenhoff haar pamflet om vervolgens in een sneltreinvaart een bak met verschrikkelijke, ware, niet te verteren feiten aan te komen die het schaamrood zowat op je wangen brengt. Ik noem er een paar:

  • De Nederlandse kinderen hebben het minste leesplezier van alle kinderen in de wereld!
  • van de huidige Nederlandse volwassenen haalt ruim tweeënhalf miljoen mensen het basisniveau niet (en dat heeft niets met afkomst of taal te maken).
  • Van de huidige leerkrachten leest 40% nooit vrijwillig een boek.
  • Een derde van de jongeren loopt het risico het onderwijs laaggeletterd te verlaten.

We weten het allang, de kranten staan er al jaren vol van en niemand doet iets behalve moord en brand schreeuwen maar de treurige conclusie is dat we dit allemaal zelf doen. Wij zorgen toch voor het aanbod in de (school)bibliotheken? Wij zuchten vaak ‘als ze maar iets lezen…’ Wij geloven toch allemaal dat het door de schermen en de moderne tijd komt? Iedereen heeft zijn eigen excuus en wijst naar de ander maar hoeveel lezen we zelf eigenlijk?

Gelukkig is er hoop en bewijs dat dit anders kan. Anne Steenhoff leverde zelf een groep acht af waarin niet alleen iedereen beter las dan gemiddeld (inclusief de dyslecten) maar waar alle kinderen ook nog lol hadden in het lezen. Het dus mogelijk! We moeten er alleen dingen voor veranderen en dat is niet eens zo moeilijk.

Even wat tips op een rijtje:

  • Verdiep je in het boekenaanbod (er is meer dan Thea Beckman en Jan Terlouw).
  • Verleng de leestijd op school, in tien minuten kom je niet in een boek, maak er een half uur van!
  • Ondervind dat fictie lezen veel belangrijker is en beter werkt dan begrijpend lezen.
  • Leesgedrag moet voor geleefd  worden dus doe je telefoon een uurtje weg, zet netflix uit en ga zitten lezen op de bank zodat iedereen het ziet!
  • Investeer in de connectie tussen boeken en de belevingswereld van het kind.

Beschouw dit dus maar als een oproep, zelfs een moreel appèl om je de kennis over kinderboeken eigen te maken en begin met  het lezen van Een lui letterland. Het is niet alleen ontzettend praktisch en duidelijk geschreven maar ook een ongelofelijk hoopvol en inspirerend boek.

Verplicht voor:

  • Iedereen die in het onderwijs werkt
  • Iedereen die kinderen opvoedt
  • Iedereen die werkt op het ministerie van onderwijs (inclusief ministers en staatsecretarissen)

Titel: Een lui letterland
Auteur: Anne Steenhoff
Illustraties: Joost Swarte
Uitgeverij: Das Mag