www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

De jongen die draken kweekte

omslag jongen die draken kweekte

Het is wat als je 49 jaar oud moet worden voor je doorhebt dat je van grappige boeken houdt… Mij is dat overkomen, ik kwam er pas afgelopen weekend achter dat grappige boeken bijzonder invloedrijk kunnen zijn. Ik las namelijk De jongen die draken kweekte en mijn humeur werd er direct door verbeterd.
Het verhaal is vrij makkelijk te vertellen. Jongen ontdekt een grillige boom in de tuin van zijn opa waar draken uit blijken te groeien. Hij neemt een stuk fruit mee en in zijn eigen kamertje ontpopt de vrucht zich tot een klein, schattig, prachtig draakje.

Iedereen kan vast geweldige dingen verzinnen met dit gegeven maar Andy Shephard doet dat in een stijl die zo ironisch en onderkoeld is dat je echt niet meer bijkomt van het lachen. Het is totaal absurdistisch maar toch geloofwaardig.

‘Het drakenfruit gloeide dus niet alleen, hij groeide ook. […]. Toen kroop ik mijn bed in, maar hield mijn ogen voortdurend gericht op de lade en de gloed die eruit kwam. Eerlijk gezegd verwachtte ik dit soort gedrag niet van fruit. Ik bedoel maar: bananen en mango’s doen zoiets niet. Zelfs met een kiwi weet je waar je aan toe bent. Maar dit? Dit was raar.’

Vervolgens gebeurt er van alles en zelfs al zou je het soms voorspelbaar kunnen noemen (ontploffende drakenpoep, stank, schroeiplekken en boze buurmannen), het is zo grappig geschreven, in zo’n lichte stijl dat je het meteen maar helemaal uitleest. Naarmate het einde vordert wordt het verhaal zo absurd dat je haast van slapstick zou kunnen spreken, Brits zou ik het eigenlijk willen noemen. Knap is ook dat het boek nergens verzandt in onderbroekenlol of platte humor, als mijn dochters wat jonger waren geweest ging ik het onmiddellijk voorlezen.

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of acht (om zelf te lezen), zeven om voor te lezen
  • Kinderen die al jaren een huisdier willen maar dat niet mogen (gewoon stiekem doen, hier lees je hoe)
  • Grote mensen die te weinig hardop lachen (als ze dat al door hebben…)

Inleestijd (tijd die je nodig hebt om in het verhaal te komen): als je van het humoristische werk houdt vanaf pagina 1.

Titel: De jongen die draken kweekte
Auteur: Andy Shepherd
Illustrator: Sara Ogilivie
Vertaler: Jesse Goossens
Uitgeverij: Lemniscaat