www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Koken voor de keizer – Marloes Morshuis

Koken voor de keizer

Als er een ding is waar ik ongeveer even veel van houd als van lezen dan is het wel koken. Ik lees kookboeken voor mijn plezier, vind het heerlijk om uren over recepten en bereidingswijzen te praten en ik ben dol op films waarin eten belangrijk is. Ik begon dus met nogal hoge verwachtingen aan Koken voor de keizer alleen al door de titel, en dat is altijd een beetje gevaarlijk. Gelukkig bleek het een superspannend, leuk en lekker boek te zijn in de categorie niet te missen!

Het verhaal speelt zich af op een eiland waar een vreselijke keizer de dienst uitmaakt en zijn volk terroriseert. De elfjarige Mick wordt opgepakt omdat hij mango’s probeert te stelen uit de paleistuin en zonder pardon wordt hij naar de mijnen verbannen om te werken.

Door zijn slimheid weet hij het zo te regelen dat hij zeven dagen mag koken voor de keizer die niets anders lust dan wittebrood met suiker en al duizenden koks heeft laten afvoeren. Als het Mick lukt de keizer zeven dagen iets voor te zetten dat hij lekker vindt, dan redt hij daarmee zijn leven en dat van zijn verbannen ouders en vele andere mensen. Als het hem niet lukt moet hij sterven.

Hoewel je als lezer aan het begin al weet dat het goed komt, is het boek razend spannend en de ontknoping verrassend. Mick is een dappere jongen en met zijn humor, gezond verstand en intuïtie weet hij wat hem te doen staat. Je mag hem meteen en leeft met hem mee. Het helpt ook dat de taal vlot en toegankelijk is, je leest dit boek makkelijk door.  

En ja, het gaat heel erg over eten, over wat hij moet klaarmaken (hij raadpleegt zijn zusje die niets lust net als de keizer), hoe hij het moet klaarmaken, over het vinden van de juiste ingrediënten en over het bereiden zelf. Je krijgt er gewoon honger van en zin om te koken (ook als je er niet zoveel van houdt als ik)! Gelukkig staan de recepten achterin het boek en ze zijn enorm kindvriendelijk. Heb je dus een kind dat niets lust, lees het boek, kook de gerechten (liefst samen) en vang twee vliegen in een klap.

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of tien die van spannend houden
  • Mensen die van eten en koken houden en iets anders willen dan een kookboek
  • Ouders die even geen inspiratie hebben voor het avondeten

Inleestijd (hoe lang het duurt voor je in het verhaal komt): drie pagina’s

Titel: Koken voor de keizer
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *