www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Stinkhond – de domste en liefste hond van de wereld

Is het je wel eens opgevallen dat er in kinderboeken bijna geen domme mensen of dieren voorkomen? Of het nou om een varken, een giraf, een kind of een heks gaat, alle belangrijke karakters in kinderboeken zijn doorgaans slim, grappig, origineel of slecht maar zelden dom.
Alleen al om die reden is Stinkhond leuk, het beest is lelijk en oliedom en dat is weer eens iets anders.

Maar er is meer, Stinkhond is namelijk zo lief en aandoenlijk in zijn naïviteit dat je alles voor hem wil doen. Je zou hem het liefst uit zijn vuilnisbak halen om hem te verzorgen en te verwennen. Voor iemand die niet zo van dieren houdt zoals ik, is dat een bijzondere ervaring en het laat wel zien hoe goed Stinkhond geschreven is en hoe overtuigend hij wordt neergezet.

De verhaallijn is een beetje dun, Stinkhond gaat op zoek naar een baasje en komt allerlei narigheid tegen zonder dat hij het merkt. Door zijn goede hart en trouw wordt hij uiteindelijk de held die de kwade boeven (hondenmeppers) te slim af is en zijn vrienden redt van de worstenmakerij. Tevreden en gelukkig keert hij terug naar zijn vuilnisbak waar hij met Plattekat woont. Maar hoe simpel de plot ook is, de taal is stijlvol en grappig en tilt het boekje naar een hoger niveau (met dank ook aan de vertaling van Sylvia vanden Heede)

‘Doen we tikkertje?’
‘Ben je gek? Ik ben niet getikt.’
‘Verstoppertje?’
‘En als ik nooit gevonden word?’
Arme stinkhond. Hij is echt wel dom.
Arme Plattekat, die alles honderd keer moet uitleggen!

Stinkhond is gewoon de liefste hond die er is en je vergeeft hem al zijn domheid en lelijkheid omdat hij deugt. We willen allemaal wel een stinkhond hebben en aangezien de serie (van inmiddels wel zes delen) ongelofelijk populair is ben ik gelukkig niet de enige die deze hond in zijn hart heeft gesloten.

Geschikt voor:

  • Kinderen die best al goed kunnen lezen (avi M6) maar dunne boeken met plaatjes fijn vinden
  • Alle mensen die van honden houden
  • Moeders die liever geen hond willen thuis maar bekeerd moeten worden

Titel: Stinkhond zoekt een baasje
Auteurs: Colas Gutman & Marc Boutavant
Vertaler: Sylvia vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo