www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

De Trollen van Leif moet mee op vakantie!

omslag de trollen van leif

I

Hoewel ik geen Scandinaviëganger ben (ik houd meer van zon, zee en strand) ben ik dol op de Noordelijke volksverhalen zoals de Edda en de Kalevala. Dit boek sprak me daarom meteen aan en het is geweldig!  


Het fantasievolle verhaal speelt zich af in een klein Vikingdorp ergens in Scandinavië. Gevoelige, onzekere grote broer en stoere, sterke kleine zus moeten samen, bij afwezigheid van alle ouders, hun dorpsbewoners redden van een vijandige aanval. Alles zit erin, spanning, folklore, trollen, diepgang, humor en vaart maar ook kampvuren, ruige bossen, besneeuwde bergen, gevaarlijke vijanden en heel veel sterke Vikingen.

Nog los van het meeslepende verhaal is dit boek werkelijk prachtige geïllustreerd door Linde Faas die zelf in Noorwegen woont en het initiatief nam voor dit verhaal. De taal is vervolgens een combinatie van korte, erg grappige, toegankelijke zinnen en literair vakmanschap met voor de liefhebber nog een subtiele verwijzing naar de Boze heks. Behalve een geweldig leesboek stemt het ook tot nadenken op allerlei niveaus. Wat wil je nog meer…? Inpakken dus en voorlezen bij het kampvuur zou ik zeggen.  

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of zeven/acht om voor te lezen
  • Iedereen die zich zorgen maakt over te weinig stoere meisjes in volksverhalen
  • Mensen die zich kunstenaar voelen maar er te weinig mee (durven) doen

Inleestijd: (tijd die nodig is om in het verhaal te komen) vanaf de eerste zin zit je in het verhaal. Als dat niet zo is dan is het niet jouw type boek denk ik.

Titel: De Trollen van Leif
Auteur: Pieter Koolwijk
Illustraties: Linde Faas
Uitgeverij: Lemniscaat