www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Hét zomerboek voor kinderen en volwassenen

omslag de yukon vuurman

Ik ben niet zo’n buitenmens, ik wandel alleen met mooi weer en onherbergzame natuur vind ik een beetje eng. Ik zou De Yukon vuurman dan ook nooit zijn gaan lezen als het me niet aangeraden was door meester Maarten, wat moest ik nou beginnen met Het spannendste & leerzaamste survivalboek? Tja lezen natuurlijk en ik kon niet meer stoppen, wat een GEWELDIG boek!

Het gaat over de vijftienjarige Erik die met zijn oom een kanotocht van zes weken gaat maken in Canada. Het gebied is gigantisch, afgelegen en onbewoond. Midden in die onherbergzame natuur komt Erik er alleen voor te staan en moet hij er alles aan doen om te overleven.

Erik vertelt hoe hij dat stap voor stap doet en dat is ontzettend spannend. Zijn verhaal wordt afgewisseld met praktische tips, mooi en duidelijk getekend, over hoe je daadwerkelijk kunt overleven in zo’n situatie. Je leest ze allemaal voor het geval dat… Verder gaat het ook over nare kanten van overleven, over de eenzaamheid, de angst en de zelfoverwinning. Ga maar eens een eekhoorn villen, een hert doodschieten of en huid looien met de hersenen van het gedode dier.

Als ik zo’n boek al geweldig vind dan moet het voor kinderen die van buitenspelen houden, die huttenbouwen, vuur maken en knopen leggen leuk vinden een soort bijbel zijn. Echt, dit boek moet mee op iedere zomervakantie en is geschikt voor alle leeftijden.

Toen ik het uit had hield het me nog dagen bezig, waarom was ik er zo door gegrepen? Ik geloof dat het boek een verlangen oproept, zelfs bij mij de binnenzitter. Het verlangen om een te zijn met de natuur, om onderdeel te worden van een groter geheel met alle mooie en pijnlijke kanten die daarbij horen. Je zou er bijna je zomervakantie op aanpassen en naar de bergen vertrekken, met dit boek uiteraard, voor het geval dat…

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf negen jaar en iedereen daarboven
  • Kinderen die liever buitenspelen dan lezen, dit boek is buitenspelen in boekvorm
  • Romantici die menen dat de natuur iets lieflijks is

Inleestijd (tijd die nodig is om in het verhaal te komen): een paar zinnen, vanaf de eerste pagina ben je benieuwd wat er gaat komen. In de eerste paar hoofdstukken zitten soms wat stukjes die trager zijn, daar moet je wel even doorheen maar vanaf hoofdstuk drie kun je niet meer stoppen.

Titel: De Yukon vuurman
Auteur: Daan Koeg
Illustraties: Paul Oole
Uitgeverij: Uitgegeven in eigen beheer, bestellen kan via www.deyukonvuurman.com