www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Een tijger in je bed -Hét boek voor beginnende lezers

Het is vrij verrassend dat een dun boekje dat geschreven is voor beginnende lezers, zoveel inhoud kan bevatten. In het kort leer je van alles over de tijger, over wat hij eet, hoe hij leeft, en hoe hij jaagt bijvoorbeeld. Maar er is meer, Bibi Dumon Tak vist de absurdste verhalen uit de krant en schrijft ze op, ze zijn zo gek dat je ze bijna niet kunt geloven. Over een vriendschap tussen een geit en een tijger bijvoorbeeld.

‘Geloof je het niet?
Zoek dan maar op.
Tik maar in op internet:
Tijger en geit.’

Dat heb ik even gedaan en waarachtig ik vond het meteen, het speelde zich af in een Russische dierentuin waar een levende geit als prooi in de tijgerkooi werd gezet. De tijger at de geit niet op maar werd vrienden met hem en liet hem zelfs slapen in zijn nachtverblijf.

Het boek bevat meer van dit soort vrolijke en ongelofelijke verhalen en is prachtig geïllustreerd door de Schuberts (bekend van Monkie). En dan heeft de tekst ook nog eens een diepere filosofische laag, wat wil je nog meer…

Is de zee diep?
ja, die is diep.
Is de lucht blauw?
Ja, die is blauw.
Staat de maan ver weg?
ja, die staat ver weg.
Is dit verhaal dus waar?
Ja, dit verhaal is waar.

Of dat zo is mag iedereen voor zichzelf uitmaken. Maar één ding is zeker, dit boek mag in geen enkele schoolbibliotheek ontbreken!  

Geschikt voor:

  • Kinderen die al een beetje zelf kunnen lezen (paar maanden leesonderwijs)
  • Kinderen die interesse hebben in dieren en feiten leuk vinden
  • Volwassenen die met hun kinderen willen lezen (of denken dat dat moet) en zelf ook nog een beetje lol aan de tekst willen beleven

Titel: Een tijger in je bed
Auteur: Bibi Dumon Tak
Illustraties: Inger en Dieter Schubert
Uitgeverij: Querido – serie Tijgerlezen