www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Goeie oude George – Voor alle moeders!

omslag goeie oude george

Als je de gemiddelde moeder recht wil doen zou je zeker een stuk of honderd keer per jaar Moederdag moeten vieren en het is maar zeer de vraag of dat afdoende is. Je kunt ook Goeie ouwe George voor je moeder aanschaffen, een ware ode aan de (veer)kracht van moeders.

‘Ik hou ermee op,’ zei ze. ‘Over en uit met koken en schoonmaken en verloren sleutels zoeken. […] Geen vervelende ondankbare werkjes meer. IK kap ermee.’

Ik durf mijn huid er onder te verwedden dat iedere moeder dit soms denkt, maar vroeg of laat toch weer aan het stofzuigen slaat of iets dergelijks.

De moeder in dit boek doet dat niet en dat is zowel hilarisch als bevrijdend. Ze kookt niet, ze wast niet, ze haalt niemand ’s morgen uit bed, ze doet helemaal niets meer behalve haar lotushouding perfectioneren. De eerste tijd vinden de drie kinderen en echtgenoot het nog wel prima maar dat gevoel verdwijnt vrij snel na de honderdste afhaalpizza en de alleen nog maar stinkende onderbroeken.

Het jongste kind komt met de oplossing, er moet een hond komen. Dat is George, hij komt uit het asiel en hij trekt zich het lot aan van deze familie. Onder zijn zorg beginnen de gezinsleden een beetje na te denken. Misschien is de afloop wel wat voorspelbaar maar oh wat is het genieten van  ironische, onderkoelde zinnen als:

‘Moeders waren er om goede orde en sfeer te houden, daarbij hadden ze een eigen carrière en hielpen de vader van het gezin herinneren wie van de kinderen volgende week jarig was en wanneer de afwasmachine uitgeladen moest worden. Toch? Bettie dacht er land over na. ‘Waar is een moeder eigenlijk voor?’ vroeg ze zich af. [..] Vaders waren ook belangrijk, maar zonder moeders kwam er niets van terecht.’

Als je jezelf helemaal niet herkend in deze situatie dan heb je het boek niet nodig maar is het nog steeds ongelofelijk grappig. Moet je stiekem toegeven dat je te vaak de liefdevolle sloof bent? Maak dit boek dan tot jouw bijbel!

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf zeven jaar om voor te lezen, vanaf acht jaar om zelf te lezen
  • Moeders die zeker weten dat ze het NIET meer pikken en dat na een middag weer vergeten zijn
  • Mensen die een wederhelft hebben die het huishoudelijk werk niet ziet, dit boek brengt inzicht en eventueel gerechtigheid

Inleestijd (tijd die nodig is om in het verhaal te komen): voor moeders vanaf de eerste zin en voor andere lezers ook hoewel dat voor mij als moeder lastig is in te schatten.

Titel: Goeie oude George
Auteur: Meg Rosoff
Vertaler: Jenny de Jonge
Illustraties: Georgien Overwater
Uitgeverij: Hoogland & van Klaveren