www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

De metamorfose voor alle Potterfans!

woodwalkers metamorfose omslag

Ongeveer alle kinderen in de bovenbouw van de basisschool willen Harry Potter lezen en als ze dat al gedaan hebben dan graag iets wat er op lijkt. Uitgevers spelen daar handig op in en al jarenlang verschijnt het ene na het andere magische kinderboek. Over het algemeen zijn die boeken minder leuk, minder grappig en minder goed dan de Potterboeken en dat leidt bijna altijd tot teleurstelling in ieder geval bij mij.

Gelukkig is er nu Woodwalkers, een spannend, meeslepend en origineel boek dat zich afspeelt op een kostschool met allemaal kinderen die hun ware identiteit in de mensenwereld moeten verbergen. Ze zijn namelijk transformeerders, ze kunnen als mens en als dier door het leven gaan.

Dat gaat niet vanzelf en levert talloze problemen en gevaren op. Daarom krijgen ze bijvoorbeeld les in menskunde, in vechten (in hun dierlijke gedaante) en in snel transformeren wat nog niet zo makkelijk is op commando.

De hoofdpersoon Carag, die in zijn tweede gedaante een poema is, moet zijn weg zien te vinden in deze voor hem onbekende mensenwereld. Met zijn nieuwe vrienden vecht hij, net als Harry Potter, tegen het Kwaad in de vorm van een boze, getraumatiseerde transformeerder die gelooft in de superioriteit van zijn eigen soort.

Eerlijk is eerlijk het is geen Harry, minder grappig en minder solide. Maar het is wel een bijzondere, prachtig verzonnen serie die kinderen graag willen lezen en die indirect vragen stelt over onze samenleving en het verschil (in waarde) tussen mens en dier. Wat mij betreft een aanrader voor alle kinderen die na Harry Potter zijn gestopt met lezen!

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf tien jaar en ouder (ook prima voor middelbare schoolkinderen)
  • Vegetariërs, veganisten en andere dierenliefhebbers, stelt wezenlijke en prikkelende vragen over de menselijke superioriteit
  • Kinderen die fan zijn van Harry Potter

Inleestijd (tijd die nodig is om in het verhaal te komen): De eerste halve pagina.

Titel: Woodwalkers – De metamorfose
Auteur: Katja Brandis
Uitgeverij: Clavis