www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Het geheim van het nachtegaalbos

omslag geheim van het nachtegaalbos

Boeken die over dode vaders, moeders of vooral kinderen gaan liet ik vroeger al aan me voorbij gaan, dat verdriet greep me veel te veel aan en eerlijk gezegd is rouwverwerking in verhaalvorm nog steeds niet mijn sterkste kant. Dat dat een gemis is ontdekte ik een paar jaar geleden toen Lilly, een leerling uit de zesde klas, me Het geheim van het nachtegaalbos aanraadde. Ik ben haar nog altijd dankbaar voor die tip omdat dit boek tot mijn absolute favorieten behoort.

De twaalfjarige Henriette heeft haar broertje verloren en verhuist met haar ouders en zusje naar het Engelse platteland van 1919 om een nieuw leven te beginnen. Ze komen terecht in een oud, krakend huis met bos waar het stikt van de geheimen. Open en dapper gaat Henriette op onderzoek uit en ontrafelt de verborgen geschiedenis van het huis, waarbij ze ook haar gebroken ouders weer tot het leven weet te bekeren.

Alles maar dan ook echt alles aan dit boek is goed! Het verhaal is ongelofelijk spannend met een geweldige ontknoping en geeft een schitterend beeld van een tijd waarin we heel anders met emoties omgingen dan nu. De taal is toegankelijk, vlot, stijlvol en humoristisch en zelfs de bladspiegel en tekeningen zijn open en licht. En dat staat allemaal in dienst van dat wonderlijke thema dat ik nog het beste kan omschrijven als ‘verdriet hoort bij het leven, geef het de plek die het toekomt’.

Vorige week werd ik geconfronteerd met een aantal mensen dat moet leren leven met een onbeheersbaar verdriet waardoor ik weer aan dit boek moest denken. Ik weet niet of dit verhaal een steun voor hen kan zijn, ik weet wel dat het ons laat zien dat verdriet tijd en ruimte nodig heeft en toch echt beter doorvoeld en doorleefd kan worden dan weggestopt. Maar zelfs als dat je allemaal niet boeit, is Het geheim van het nachtegaalbos een absolute aanrader die hopelijk nog honderd jaar in druk blijft!

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of 11 die van spannend houden
  • Iedereen die verdriet en depressiviteit met elkaar verwart
  • Iedereen die schoonheid, diepgang en luchtigheid in één wil

Inleestijd (tijd die nodig is om in het verhaal te komen): vanaf pagina 2 omdat het dan al meteen grappig is.

Titel: Het geheim van het nachtegaalbos
Schrijver: Lucy Strange
Vertaler: Aleid van Eekelen-Benders
Uitgeverij: Gottmer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *