www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Kinderen van het drijfzand – kleurrijk en spannend

omslag kinderen van het drijfzand

Ik hoor het vaak om me heen, kinderboeken moeten inclusiever en kleurrijker met minder witte, westerse kinderen in de hoofdrol. En het is waar, je schrikt als je op zoek gaat naar boek met meer kleur, de keus is nog steeds beperkt. Daar komt nog bij dat ik inclusiviteit geen doel op zich vind en de kwaliteit, geschiktheid of leesbaarheid van een boek nog steeds belangrijker vind dan de kleur of geaardheid van de hoofdpersoon. Niet iedereen is dat overigens met mij eens. Gelukkig is er nu Kinderen van het drijfzand, een titel die de discussie in één klap overbodig maakt.

Het Nigeriaanse meisje Simi wordt in de zomervakantie twee maanden naar haar oma gestuurd op het platteland. Ze kent haar niet en in het afgelegen dorp is geen internet of zelfs elektriciteit. Ze staat bepaald niet te springen maar heeft geen keus. Eenmaal in het dorp, midden in het oerwoud, leert ze niet alleen haar oma kennen maar ontdekt ze ook haar eigen familiegeschiedenis en de geheimen en verhalen van de streek.

Wat een ongelofelijk goed en mooi boek! Het is spannend, goed geschreven en ziet er prachtig uit. Als lezer begrijp je Simi heel erg goed, wie wil er nou op die leeftijd opgesloten zitten in een achterlijk dorp! Je leeft met haar mee en wordt langzaam in die andere wereld getrokken vol kleuren, geuren en hitte en na een tijdje ga je ook geloven in de godinnen die het woud beheersen, in de oude volksverhalen en legenden en begrijp je beter waarom de mensen leven zoals ze doen.

Dat is wat mij betreft een van de wezenlijke eigenschappen van een goed boek: het trekt je mee  in een andere wereld die ver van de jouwe staat maar in de kern helemaal zo anders niet is. Het laat je zien en voelen dat er meer is dan je eigen vertrouwde omgeving en dwingt je je te verplaatsen in andere mensen hoe ver ze ook wonen en hoe anders hun kleur ook is. Efua Traoré doet het allemaal en laat je achter met inspiratie en het idee dat je je maar eens moest verdiepen in de wereld buiten Europa. ik kan alleen maar hopen dat deze vrouw nog vele boeken zal schrijven want van dit soort literatuur wordt de wereld mooier en beter!

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of 11/12
  • Ouders, pedagogen en docenten die bang zijn dat kinderen te ‘wit’ opgevoed worden en graag hun horizon willen verbreden
  • Iedereen die denkt dat de mensen in Nigeria op een andere planeet leven en menen dat ze niets gemeen hebben met de mensen daar

Inleestijd: (tijd die nodig is om in het verhaal te komen) De eerste vier regels trokken mij al over de streep omdat ze erg grappig zijn. Vanaf hoofdstuk vier wordt het al spannend.

Titel: Kinderen van het drijfzand
Auteur: Efua Traoré
Vertaler: Tjalling Bos
Uitgeverij: Leopold