Het Mysterieuze horloge van Walker en Dawn is een van de spannendste kinderboeken die ik de afgelopen tien jaar heb gelezen. Humoristisch, avontuurlijk, meeslepend, informatief en tijdloos.
Vier kinderen gaan in de VS in het jaar 1900 op reis naar Chicago, een lange tocht van honderden kilometers om een zilveren horloge te ruilen bij een postorderbedrijf. Hun reis is vol gevaren en als lezer zit je onmiddellijk in hun wereld. Je voelt en ziet het racisme, de ongelijkheid, de armoede maar ook de vrijheid en het avontuur. Doordat het boek achtereenvolgens vanuit het perspectief van alle vier de kinderen wordt verteld, wordt je als lezer gedwongen de verschillende kanten van het verhaal te zien en te voelen.
Ook hier geldt weer dat door de lichte en humoristische toon van het boek je niet wegzakt in ellende en narigheid. Het is een monter boek dat de veerkracht van kinderen geloofwaardig beschrijft. En ook al gebeuren er hele rottige dingen, het is nooit zo verschrikkelijk dat je je te onveilig gaat voelen en niet verder wil lezen (is mijn ervaring en die van mijn drie dochters). Let op, het boek is wel ingewikkeld, zowel qua perspectief als qua inhoud. Sommige stukjes zijn lastig te begrijpen, bijvoorbeeld de uitleg over aandelen aan toonder maar eigenlijk maakt dat niets uit, je leest er met gemak overheen of je doet extra je best en gaat het begrijpen. Kortom een creatief en uitdagend boek dat hopelijk nog jaren in druk blijft.
Geschikt voor:
- Kinderen vanaf 10 jaar om voor te lezen, vanaf 11 jaar om zelf te lezen
- Ouders die zin hebben in een keer iets compleet anders dan Paul Biegel, Tonke Dragt of Roald Dahl
- Mensen die niet bang zijn om vanuit verschillende perspectieven naar de wereld te kijken