www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Umbrador – Troostrijk en optimistisch boek voor jong en oud

Omslag Umbrador Smithuis sprookjesachtige tekening met zwarte burcht erop en het weesmeisje Jinna en haar hond en kat ervoor.

Als je je zorgen maakt om het klimaat of vrienden hebt die moslim zijn, dan is de verkiezingsuitslag van gisteravond nogal verontrustend. Hoe moet het nu verder met de energietransitie? En wat moet onze vriend Foued die al dertig jaar in Nederland woont straks met een premier die hem wil weg hebben of hem het liefste zijn rechten wil afnemen? Ik weet het echt niet maar het kan op zo’n moment helpen om vertrouwen en inspiratie te halen uit een (kinder)boek. Gelukkig heb ik net een troostrijke tip bij de hand 😊 namelijk Umbrador.

Umbrador gaat over het weesmeisje Jinna, ze heeft geen makkelijk leven omdat ze geen schaduw heeft en daardoor afwijkt van iedereen. Op het moment dat ze wordt geadopteerd door een verschrikkelijke vrouw, vindt ze een geheime doorgang naar Umbrador, een parallelle, magische wereld. In Umbrador is het veilig, mooi en warm en al snel bouwt ze hier een goed en gelukkig bestaan op. 
Maar net als in het echte leven ontdekt ze veel te snel dat er ook op deze heerlijke plek problemen zijn. Het kwaad ligt ook hier op de loer en voor ze het door heeft raakt ze verwikkeld in een wrede strijd met Schaduwvorst Fulgis en zijn onoverwinnelijke draak. Jinna moet kiezen, wat wil ze? Wat vindt ze belangrijk?

Umbrador is een meeslepend, spannend verhaal over de strijd tussen goed en kwaad en de moed die nodig is om daarin een keuze te maken. Als lezer sta je naast Jinna en voel je haar dilemma’s, haar verdriet en haar onzekerheid maar ook haar kracht en doorzettingsvermogen. De plot is verrassend en troostrijk, precies wat we nodig hebben in deze tijd. Dat alles geschreven in een langzame, overtuigende stijl en ondersteund door prachtige, sprookjesachtige tekeningen. Een aanrader in bange tijden!

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf ongeveer tien jaar om voor te lezen, let op er gebeuren ook veel concrete, nare dingen dus niet geschikt voor te gevoelige types
  • Mensen die hun vertrouwen en optimisme dreigen te verliezen, wat er ook gebeurt om je heen je kunt zelf proberen het goede te doen
  • De liefhebbers van De Gebroeders Leeuwenhart, qua sfeer en verhaal doet het me aan dat boek denken

Inleestijd (tijd die nodig is om in het boek te komen): Durf ik niet te zeggen, ik vond het al vanaf het begin leuk maar er moet ook veel uitgelegd worden en ik kan niet inschatten of dat voor kinderen te lang duurt.

Titel: Umbrador
Auteur: Marieke Smithuis
Illustrator: Jeska Verstegen
Uitgeverij: Querido