www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

De Allergrootste – toptitel voor tieners vanaf 13 jaar

Omslag De Allergrootste Morosinotto

‘Chinese vechtsport in Nederland’ googelde ik laatst, ik had het plan opgevat om zoiets misschien wel te gaan doen. Ik houd helemaal niet van vechtsporten, ook niet van het Chinese soort maar sinds kort wel. En dat komt door De Allergrootste, een baksteenachtig, vrij lelijk uitgegeven boek van ruim 600 pagina’s over het keizerlijke China van de achttiende eeuw. Ik las de eerste zin en was verkocht:

‘Zij die ooit de Allergrootste zou gaan heten, struikelde over een krukje dat ineens in de weg stond.’

Zij is het zesjarige weesmeisje Yu, ze werkt in een theehuis in Kanton en wordt slecht behandeld door haar baas. Haar leven verandert als ze Lu Wei ontmoet, een jongetje van haar leeftijd dat ongelofelijk kan vechten. Hij leert haar de krijgskunst van Lucht en Water en dat redt haar leven als ze ontvoerd wordt door een bende piraten. Binnen korte tijd wordt Yu zelf een uitstekende piraat en krijger. Ze wordt aanvoerder van haar eigen vloot en met negentien jaar voert ze het commando over meer dan honderd schepen en is ze de schrik van de Chinese zee.

Je vliegt van het ene avontuur in het ander. Wat een vrouw! En wat een boek! Zo spannend, zo meeslepend, zo geloofwaardig. Spectaculaire gevechten wisselen zich af met eerlijke bespiegelingen over de keuzes die ze moet maken, want een groot leider zijn vergt moed en vaak ook offers. Wie kun je vertrouwen en wie niet? Je bent als lezer samen met Yu, je zit in haar hoofd en je gaat van haar houden. Je wil zijn zoals zij, je wil haar helpen, je wil dat ze je vriendin is, je wil haar ontmoeten (ook als je een jongen bent).

En je wil kunnen vechten zoals zij, over het water kunnen zweven zoals zij, kunnen vliegen van schip naar schip zoals zij. Ze is een echte heldin en het boek is niet te missen, aanrader van het jaar! Gebaseerd op waar gebeurde feiten en toegankelijk en goed geschreven. In de schoen ermee en snel!

Geschikt voor:

  • Iedereen vanaf 12/13 jaar (teerhartigen opgepast)
  • Liefhebbers van jongensboeken (hopelijk neemt niemand aanstoot aan de term…), dit is het beste jongensboek in tijden toevallig met een meisje in de hoofdrol
  • Iedereen die wel eens nadenkt over leiderschap en of er zoiets bestaat als wijs regeren

Inleestijd (tijd die nodig is om in het boek te komen): Vanaf de allereerste zin. Let op, sla de pagina’s met uitleg en een overzicht van al die Chinese namen over, dat is nogal saai en zegt weinig. Als je het boek uit hebt lees je ze alsnog en dan is het interessant en leerzaam.

Titel: De Allergrootste
Auteur: Davide Morosinotto
Vertalers: Pieter van der Drift en Manon Smits
Illustraties: Rébecca Dautremer
Uitgeverij: Pelckmans