www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Klassiek kerstboek voor het hele gezin

omslag de kerstwens van Katherine Rundell

Mijn kerstgevoel was dit jaar ver te zoeken, Kerstmis is beduidend minder fijn als je je dode broertje moet missen. Ik vroeg me af of ik mijn verdriet kon omzetten in iets moois of opbouwends want ik had erge behoefte aan een veilige, gezellige, kaarslichtachtige kerst. Gelukkig liep ik tegen De Kerstwens aan, een klassiek uitgegeven, kleurrijk boek met een hartverwarmende uitstraling.

De Kerstwens is een troostrijk, vrolijk winterverhaal, waardoor je ontzettend veel zin krijgt de kerstboom te versieren. Het begint met Theo, die zich heel alleen voelt. Als hij een ster ziet doet hij een wens. Ineens komen alle kerstversieringen tot leven: het hobbelpaard wordt wakker, het roodborstje wil leren zingen en de engel wil haar vleugels terug. Wat volgt is een toer door de stad, die eindigt in een heel mooi kerstfeest.

De prenten van Emily Sutton brengen je naar een heerlijke wereld met sneeuw en warme chocolademelk, met uitbundig versierde kerstbomen en taartjes, met pakjes, sledes, kerststallen, hulst, engelen en pratende voorwerpen. Kortom precies zoals je je als kind voorstelde hoe Kerstmis zou zijn. Door dit boek te lezen kwam ik daar direct weer terecht.

Maar behalve nostalgie en troost is het ook een boek over te hardwerkende ouders en eenzame mensen. Katherine Rundell weet met goed gevoel voor ironie duidelijk te maken waar het met Kerstmis echt over gaat en brengt die boodschap recht naar je hart zonder moralisme. Goed gedaan, een aanrader voor de feestdagen ook om voor te lezen.

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf 6 jaar om samen of zelf te lezen
  • Iedereen die aan een kerstgevoel toe is maar er nog niet hard bij kan
  • Iedereen die een boek onder de Kerstboom wil leggen voor de hele familie

Titel: De Kerstwens
Auteur: Katherine Rundell
Illustrator: Emily Sutton
Vertaler: Jenny de Jonge
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff