www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Klassiek, onmisbaar prentenboek

omslag ze lopen gewoon met me mee

We moeten het over Kareltje Jonas hebben.
Weet je niet wij hij is? Dan wordt het tijd om onmiddellijk kennis met hem te maken! Ik ken hem al 47 jaar en geef hem nog maandelijks cadeau.  

Kareltje is de hoofdpersoon uit Ze lopen gewoon met me mee, een prentenboek dat in 1977 in Nederlandse vertaling verscheen en sindsdien altijd in druk is gebleven. Ondanks dat kent bijna niemand het en dat is gek omdat het onvoorstelbaar grappig en uniek in zijn soort is.

Het verhaal is eenvoudig, Kareltje loopt naar school en krijgt iedere dag meer nijlpaarden achter zich aan. Als het er meer dan zeventwintig zijn wordt het wel erg onpraktisch en gaan zijn ouders op zoek naar een oplossing. De vraag is of die goed uitpakt…

De illustraties zijn tijdloos en hilarisch, ieder nijlpaard kijkt en beweegt op zijn eigen unieke manier en dat is nog niet makkelijk als je er tientallen op één pagina moet tekenen. Ook ieder personage heeft een eigen uitdrukking, je weet meteen wat voor karakter het is. De pagina’s zijn gevuld met heerlijke details en hoe langer je kijkt hoe meer je ziet en hoe grappiger het wordt. De onderkoelde, ironische tekst en perfecte toon van de vertaling ondersteunen de illustraties nog extra en maken het tot een onmisbare klassieker.


Maar het aller grappigste vind ik dat niemand echt verrast is over wat er gebeurt. Er liggen toch tientallen gevaarlijke, wilde dieren in de vijver die het openbare leven platleggen en geen mens is bang of boos. Dat absurdisme maakt het boek een parel die terecht al bijna een halve eeuw leverbaar is. Niet te missen!


Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf twee/drie jaar
  • Iedereen die een kraamcadeautje zoekt, je geeft een boek voor het leven en de kans dat iemand het kent is klein
  • Iedereen die wel wat vrolijkheid kan gebruiken, de clou is ronduit verrassend en tovert een glimlach op je gezicht

Titel: Ze lopen gewoon met me mee
Auteur: Margaret Mahy
Illustrator: Steven Kellogg
Vertaler: L.M. Niskos
uitgever: Lemniscaat