www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Zondag maadag sterrendag – Anna Woltz

Woltz Zondag maandag sterrendag

Ik denk dat ik Anna Woltz een van de beste kinderboekenschrijvers van dit moment vind. Tot nu toe las ik vooral haar boeken voor wat oudere kinderen en ik stelde me dus niet al te veel voor van dit dunne boekje dat ook nog eens is geschreven voor beginnende lezers. Gelukkig voor mij en voor jullie had ik het bij het verkeerde eind want Anna Woltz blijkt zelfs een verhaal met een zeer beperkt aantal woorden (op E4 leesniveau) tot heuse literatuur te kunnen maken.


Het boek gaat over Nora die uitvinder wil worden en de hele dag bezig is met uitvindingen verzinnen en maken. Op de deur van haar zolderkamer staat:

‘Ben je 12, 13 of 15? En stink je naar jongen? Dan moet je kloppen!’

Ik ben dan al verkocht, ik vind het ontzettend grappig hoe Nora haar drie broers buiten haar domein probeert te houden. Nora ís heel grappig maar ook slim, behulpzaam en ontroerend. Voeg daar een geheim luik op zolder aan toe, een buurjongen die zo bang is voor een spreekbeurt dat hij voor de klas in huilen uitbarst en een creatieve oplossing voor dit probleem en je hebt een heerlijk, spannend, creatief en vrolijk kinderboek dat zelfs mooi genoeg is om voor te lezen ook al staan er nauwelijks zinnen in die langer zijn dan zes woorden.

Geschikt voor:

  • Kinderen die bezig zijn met leren lezen (vanaf klas 2/groep 4 of eerder als ze snel gaan)
  • Kinderen die geïnteresseerd zijn in sterren en het heelal
  • Mensen die iets proberen te begrijpen van faalangst bij kinderen die een spreekbeurt moeten doen

Titel: Zondag maandag sterrendag
Auteur: Anna Woltz
Illustraties: Annet Schaap
Uitgeverij: Querido -serie Tijgerlezen