www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

De Dappere Ridster -Grappig, spannend en inspirerend

Avonturen van de Dappere Ridster

De laatste tijd kom ik nogal eens (onbedoeld) in een discussie terecht over de stereotypen in sprookjes, volksverhalen en mythen en sagen. Mooie, passieve prinsessen en stoere, dappere ridders zijn momenteel nogal slecht voor de opvoeding hoor ik steeds vaker, het is niet goed voor de beeldvorming van kinderen.

Als je zelf als kind twaalf jaar op een Vrije School hebt gezeten en nog iedere dag put uit de rijkdom van al die verhalen die je dagelijks verteld zijn, dan is zulke kritiek niet eenvoudig te begrijpen. Als je je dan ook nog eens voornamelijk identificeerde met Odysseus (en zeker niet met Penelope) of met Sterke Wanja dan lijkt de discussie onzinnig. Wat kun je dan het beste doen?

Ten eerste: schaf Avonturen van de Dappere Ridster aan, een heerlijk, grappig, toegankelijk boek over een hedendaagse held die op haar ridderfiets het kwaad verslaat. Het kwaad kan alles zijn, van kinderen die pesten, tot tasjesdieven, tot ontsnapte leeuwen uit de dierentuin, tot de angst om te vertellen dat je verliefd bent op de fietsenmaker. Verfrissend, kleurrijk boek over een super stoere, vrouwelijke ridder. En het ziet er ook nog eens prachtig uit.

  
Ten tweede: laat degene die in huis het meeste kookt, afwast en opruimt iedere avond na het eten op de bank zitten met de Dappere Ridster terwijl de rest van de familie de keuken opruimt. Want de ware verandering bereik je toch door in het dagelijks leven het goede voorbeeld te geven. En zolang er op onze school nog meisjes zijn die de rol van koning, ridder, Franciscus, Adam of Thor spelen maak ik me niet zoveel zorgen over de beeldvorming. Vergeet vooral niet verhalen te vertellen en begin bij Avonturen van de Dappere Ridster, dat is mijn goede voornemen voor 2022!

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of acht om zelf te lezen en al veel eerder om voor te lezen
  • Moeders die geëmancipeerd willen zijn maar dat nog niet vormgegeven krijgen in hun eigen leven
  • Iedereen die denkt dat meisjes geen ridder of superheld kunnen worden

Inleestijd (tijd die nodig is om in het verhaal te komen): Het zijn losse verhalen die op zichzelf staan, binnen een paar zinnen zit je erin (als het je aanspreekt).

Titel: De avonturen van de Dappere Ridster
Schrijver: Janneke Schotveld
Illustrator: Milja Praagman
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *