www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Kerstverhaal voor bij het kerstdiner

Vroeger ging ik op Kerstavond met mijn ouders en broertje naar de Matteuskerk in Eindhoven voor de vroege nachtmis. Ik bewaar er goede herinneringen aan en toen ik vorige week toevallig met de bus langs die kerk reed en zag dat het een sportschool was geworden, werd ik daar een beetje droevig van. Ik vertel dit omdat ik soms de indruk heb dat verhalen, net als kerken, aan het verdwijnen zijn en ik geloof dat dat geen goede zaak is.

Wij hebben verhalen nodig! Wij hebben ze nodig om allerlei redenen: om bijvoorbeeld diepgang te geven aan het dagelijks leven, om geïnspireerd te worden en het goede te doen, en ook om ons beter te kunnen verplaatsen in andere mensen. Daarom koos ik als tip dit kerstverhaal van Timothee de Fombelle, dat je in 25 minuten (met dank aan collega https://jaapleest.nl/ hij heeft het hardop uitgeprobeerd) kunt voorlezen tijdens het kerstdiner.

In dit korte verhaal zijn een eenzame vrachtwagenchauffeur, een jonge vluchteling en een zwaluw in de ijzige sneeuw op weg naar het noorden, allemaal met hun eigen doel. Op Kerstavond komen hun levens op een bijzondere manier samen en redden ze elkaar zonder dat direct van elkaar te weten.

Wie een lieflijk kerstverhaal verwacht komt bedrogen uit, het is een realistische vertelling over eenzaamheid en verdriet. Maar gelukkig gaat het ook over hoop, naastenliefde en opoffering en stemt het tot nadenken. Het doet je beseffen dat je als mens, het verschil kunt maken voor jezelf en voor een ander. Kortom de kerstgedachte in volle glorie.

Geschikt voor:

  • Voor kinderen om voor te lezen vanaf 10 jaar (maar hangt wel van de gevoeligheid van je kind af)
  • Mensen die met Kerstmis meer willen dan eten, drinken en cadeaus
  • Mensen die vergeten zijn dat ze heel veel hebben om dankbaar voor te zijn

Titel: Een zwaluw in de winter
Auteur: Timothée de Fombelle
Vertaler: Eef Gratama
Illustraties: Thomas Campi
Uitgeverij: Querido

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *