Ik heb weinig gevoel voor mode en winkelen vind ik ronduit vervelend en erg uitputtend. Best gek dat ik Het huis van verwondering uitkoos om te lezen, misschien was ik geïnspireerd door mijn dochter die bovenstaande dingen juist wel leuk vindt en een groot fan is van Coco Chanel. En Chanel krijg je in dit verhaal dat zich afspeelt in het Londen van de jaren twintig. En nog heel veel andere romantische modedingen met genoeg glamour, glitter en feesten voor een heel jaar.
Het gaat over twee meisjes die ondanks het standsverschil vriendschap sluiten en samen, in het geheim, kleding gaan ontwerpen en maken. Sylvia is rijk en van adel, Myrthe is arm en haar dienstmeisje. In eerste instantie word je een beetje moe van het geneuzel over bijvoorbeeld een debutantenjurk maar langzaamaan kom je in het verhaal en die tijd terecht, in een wereld waarin de toekomst van een vrouw daadwerkelijk alleen afhing van hoe je eruit zag en de indruk die je maakte.
De verhaallijn is zo plat als een dubbeltje maar toch is het boek niet oppervlakkig omdat het ook gaat over de rechten van vrouwen en hun behoefte meer te zijn dan keurige dames. De twee vriendinnen eisen hun ruimte op en maken samen de mooiste en origineelste kleding, ze laten zich niet leiden door de verwachtingen van de maatschappij maar zijn dapper en pakken hun kans, ze geloven in zichzelf. Eerlijk gezegd is dat heerlijk om te lezen!
Verwacht geen realistisch beeld van Londen in die tijd want zover ik kan inschatten is zo ongeveer alles aan het boek geromantiseerd. Geloofwaardig is de historische context dus niet maar dat maakt niets uit omdat het een lekker, vlot leesbaar, inspirerend boek is, een pleidooi voor het najagen van je dromen, en dat willen we toch allemaal?
Geschikt voor:
- Kinderen vanaf 11 jaar (of eerder als ze mode heel leuk vinden)
- Mensen die tot de conclusie zijn gekomen dat hun dromen niet uitgekomen zijn – lees dit en pak ze weer op, die dromen!
- Iedereen die kleren maken leuk vindt, er staan grappige illustraties uit het schetsboek van Sylvia in en je krijgt zin om zelf iets te gaan ontwerpen en naaien
Inleestijd (hoe lang het duurt voor je in het verhaal komt): Niet precies te zeggen, de eerste pagina is heel toegankelijk en dan zitten er wat saaie stukken in. Je moet wel een paar hoofdstukken lezen voor je er echt in zit.
Titel: Het huis van verwondering – Ontwerpen & Overwinnen
Auteur: Lucy Ivison
Illustrator: Catherine Collingridge
Vertalers: Joyce Bekkers en Mijke van Leersum
Uitgeverij: Billy Bones