De Zeven Sleutels
Hoewel ik als kind van sprookjes hield ging het genre me een beetje tegenstaan toen ik ouder werd, ik vond de verhalen zo schematisch en dat vind ik eigenlijk nog steeds. Ik houd echter des te meer van sprookjesachtige verhalen en zeker als ze zo briljant geschreven zijn als De zeven sleutels van Tom Rijpert. Gelukkig las ik het eerste deel nadat het tweede was verschenen en hoefde ik niet in spanning te blijven over het lot van de zeven reisgenoten die samen op zoek gaan naar de beruchte schat van de Roverkoning.
Het boek begint als raamvertelling – kom daar tegenwoordig nog maar eens om – waarna de schrijver uitgebreid de tijd neemt om alle kleurrijke personages te introduceren. Dat duurt even en is vrij ingewikkeld, zorg dat je hier niet afhaakt want je krijgt er werkelijk een groot avontuur voor terug! Vervolgens worden al die merkwaardige karakters (een pratende vos, een circusmeisje, een oplichter en nog andere), met zoveel liefde en diepgang beschreven dat ze vanaf de eerste pagina gaan leven. Ze zijn complex en maken een ontwikkeling door, net als het reisgezelschap als geheel dat steeds door gevaren wordt bedreigd. Als lezer zou je je het liefst bij dit clubje willen aansluiten, wie wil nou niet door de Zingende tuinen komen of geheimen doorgangen ontdekken in houten pilaren?
Bijzonder ook vond ik de stijl, poëtisch, klassiek maar nooit saai of langdradig en erg toegankelijk. Allemaal pluspunten dus maar het fijnste is eigenlijk dat het razend spannend is en dat je als lezer geen idee hebt waar het heen gaat. Je leest door, je wil weten hoe het afloopt. Wat mij betreft wordt dit boek de nieuwe voorleesklassieker op alle lagere scholen. En aanschaffen voor de kerstvakantie natuurlijk.
Geschikt voor:
- Kinderen vanaf tien jaar om zelf te lezen of voor te lezen
- Alle fantasyfans hoewel ik liever zou willen spreken van liefhebbers van fantasievolle, sprookjesachtige boeken
- Fossiele taalliefhebbers zoals ik zelf, soms kom je een verdwaalde modieuze term tegen (‘oprecht’ en ‘soort van’) maar dat mag de klassieke pret niet drukken.
Inleestijd (tijd die nodig is om in het boek te komen): Ik werd meteen na de proloog in het verhaal gezogen door de prikkelende stijl. Maar door de steeds nieuwe karakters voelt het soms alsof je weer in een nieuw boek begint, je moet dan een klein beetje moeite doen. Als de reisgenoten eenmaal op weg zijn kun je niet meer stoppen met lezen.
Auteur: Tom Rijpert
Titel: De zeven sleutels
Deel 1: Het pas van de Roverkoning
Deel 2: Voorbij de val
Uitgeverij: Pelckmans