www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Vlinder voor Marianne – over doodgaan

Lee vlinder voor marianne omslag

Piet is dood.
Deze zin komt niet uit een literair kinderboek over doodgaan, deze zin staat op de rouwkaart van mijn broertje, we hebben hem pas begraven. Ik weet beslist dat het ongebruikelijk is om in een blog over kinderboeken te vertellen over een dode broer maar het kan niet anders. Mijn blog gaat namelijk behalve over boeken, altijd ook een beetje over mij. En dat mij was de laatste maanden niet met adviezen en lezen bezig maar met de dood. Ik had maar één broer en nu is hij weg.

Toen ik een jaar of acht was vond ik bij mijn tante Daatje in de boekenkast Vlinder voor Marianne. Ik begon erin te lezen en hoewel het intens treurig was las ik het in een uurtje uit. Het gaat over een familie met vijf kinderen waarvan er eentje sterft na een lang ziekbed. Ik kan me nog herinneren hoe ik maar bleef huilen om dat verhaal en vooral ook hoe bang ik er van werd omdat ik eruit op maakte dat broertjes en zusjes ook dood kunnen gaan.

Jaren later las ik het per ongeluk nog eens in de Kinderboekhandel waar ik werkte. Ik las het weer in een ruk uit, ik moest weer huilen maar was minder bang. De laatste weken dook het boek opnieuw op in mijn herinnering en las ik het voor de derde keer. En ja hoor, weer tranen maar nu om mijn eigen broer en om ons gezin dat incompleet is nu het nog maar uit drie mensen bestaat.

Tja, wat nu? Vlinder voor Marianne is vijftig jaar oud, de tekst en illustraties in bruine inkt zijn absoluut gedateerd en het is niet meer in de handel (wel eenvoudig te krijgen via boekwinkeltjes.nl). Wil iemand dit nog? Ja. Er is iets in de toon en symboliek van dit verhaal dat direct naar je hart gaat. Inmiddels kan ik ook zeggen dat het gevoel en de onmacht van de zesjarige Mark-O, totaal herkenbaar zijn. Zoals hij het beschrijft en voelt, zo is het ook echt. Intens verdrietig, keihard en onontkoombaar. Maar je draagt het samen met de mensen om je heen en dat helpt. Piet is dood en we hebben alle troost nodig, van boek en mens.

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf zes jaar om voor te lezen
  • Mensen die het leven en de dood recht aan durven te kijken of juist niet maar daartoe door de omstandigheden worden gedwongen
  • Mezelf

Titel: Vlinder voor Marianne
Auteur: Virginia Lee
vertaler: Paul Biegel
Uitgeverij: Lemniscaat