www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Handboek voor Superhelden

Ik heb wel eens de indruk dat de kinderboeken van tegenwoordig zo langzamerhand aan het veranderen zijn in een soort stripboeken, er staan zoveel plaatjes, tekstballonnen en hysterische lettertypes in dat ik ze nauwelijks meer herken als leesboek. Heel eerlijk gezegd moet ik daar niets van hebben. Maar ja als je wil dat kinderen weer met plezier gaan lezen dan kun je eigenlijk niet om het genre heen, al is het maar als opstap naar wat beters. Ik waagde mij om die reden aan Handboek voor superhelden, verschenen bij Hoogland & Van Klaveren, een uitgeverij die ik hoog heb zitten en ja hoor het bleek een ontzettend leuk boek! Vooroordelen zijn er om doorbroken te worden.


De hoofdpersoon in dit boek is Lisa die op haar nieuwe school gepest en geslagen wordt vanwege haar flaporen. In de bieb vindt ze gelukkig een handboek waarin precies staat hoe je een superheld kunt worden en wat je dan allemaal kan. Bijvoorbeeld vliegen, vechten en praten met dieren. Lisa gaat ermee aan de slag en belandt meteen in een spannend avontuur. Er is één belangrijke regel, je mag niemand laten weten dat je zo’n superheld bent.

Grappig, ik houd nogal van superheldenfilms maar ik heb me nooit afgevraagd hoe je al die vaardigheden leert, door dit boek weet ik het nu. Ook verder vond ik het redelijk geloofwaardig en bovendien was het erg grappig en heel goed geschreven. Omdat de tekst in een gewoon lettertype is gedrukt had het toch nog wat weg van een leesboek ondanks de stripachtige tekeningen. Eerlijk is eerlijk, dit boek hoort absoluut in de schoolbieb thuis! Ben je net zo ouderwets als ik, dan moet je even iets overwinnen om het open te slaan maar daar staat tegenover dat het leest als een trein en een glimlach op je gezicht tovert.

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf acht jaar om zelf te lezen, ook voor moeizame lezers. Er zijn wel zeven delen!
  • Kinderen die graag superheldenfilms kijken en zelf een superheld willen worden
  • Mensen met vooroordelen tegen stripachtige kinderboeken

Auteurs: Elias & Agnes Vahlund
Titel: Handboek voor superhelden
Vetaler: Femke Muller
Uiteverij: Hoogland & Van Klaveren