www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

De Grote Vossenjacht – alles over goochelen

omslag grote vossenjacht

Als kind las ik zelden non-fictie, ik was voornamelijk geïnteresseerd in verzonnen verhalen en nogal eenkennig in de overtuiging dat informatieve boeken stom waren. Er waren echter twee onderwerpen waar ik een uitzondering voor maakte namelijk kookboeken en goochelboeken, die nam ik wel mee uit de bieb. Koken is nog wel gelukt maar goochelen? Nee joh, veel te moeilijk. Ook was ik niet erg gecharmeerd van het ordinaire sausje dat altijd om die goochelaars heen hing en die half blote vrouwen die nogal oenig stonden te lachen. Maar toen ik vorige week De grote vossenjacht op het spoor kwam, was de fascinatie voor goochelen direct terug.Hoofdpersoon Liz mag meedoen aan een tv-programma waarin de deelnemers kans maken op de nalatenschap van de wereldberoemde, mysterieuze illusionist De Grote Vos. Samen met drie andere kandidaten wordt ze naar een oude, Victoriaanse villa gebracht, het voormalig woonhuis van de gestorven goochelaar. Dit huis zit vol met dubbele bodems, gigantische bibliotheken, verborgen trappen, bewegende gangen en pratende liften, het lijkt zelf wel een grote goocheltruc. En alles wordt steeds gefilmd en uitgezonden op tv. Het is spannend en herkenbaar.

Ondertussen spelen er allemaal intriges en problemen en worden er vrienden en vijanden gemaakt. Als lezer wordt je steeds geprikkeld om mee te denken in het ontraadselen van de trucs en je leert ook van alles over goochelen, met name over het creëren van illusies en het vertellen van een verhaal. Liz is een heerlijk heldin die doodmoe wordt van die zelfingenomen mannelijke goochelaars die minder goed zijn dan zijzelf. En geef haar eens ongelijk, ooit een vrouwelijke goochelaar ontmoet? Kortom ze is een geweldige hoofdpersoon en je kunt niet anders dan respect hebben voor haar expertise en moed.

Tja dat je je als lezer aan het eind van het boek toch een beetje bekocht voelt had je eigenlijk moeten weten. Want natuurlijk wordt die eeuwige, onsterfelijke, alles omvattende truc toch niet prijs gegeven en blijft er zoveel onbegrepen dat het je onrustig maakt. Alles is tenslotte een illusie… Wachten maar op een deel 2, hoewel het me niet zou verbazen als de lezer daarin weer op het verkeerde been wordt gezet.

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of tien die goed lezen, sommige beschrijvingen zijn uitvoerig en pittig
  • Kinderen die liever non-fictie lezen, dit verhaal geeft heel veel informatie
  • Mensen die altijd al hebben willen leren goochelen, dit boek leert je alles over de kracht van illusies


Titel: De grote vossenjacht
Auteur: Justyn Edwards
Vertaler: Elsbeth Witt
Illustraties: Flavia Sorrentino
Uitgever: De Fontein