www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Nieuwe klassieker voor beginnende lezers

omslag pluk en pluis de weg naar terug

Ik ben gefascineerd door Ninja’s en ik vind cavia’s grappige dieren maar ik zou geloof ik nooit uit mezelf een boek gaan lezen over ninjavia’s (dat is een cavia die ook ninja is), en zeker niet als het voor beginnende lezers is. Gelukkig, heb ik het wel gedaan want dit dikke avonturenboek is niet zomaar leuk en goed maar ontzettend, fantastisch, geweldig goed!

Het gaat over Pluis, een luie, ietwat slome cavia die er ineens een hokgenoot bij krijgt. Deze nieuwe maat heet Pluk en blijkt een ninjavia, hij zet het leven van Pluis compleet op zijn kop. Het verhaal dat volgt met prinsessen, gemene dieven en veel caviapoep, is goed opgebouwd en wordt geleidelijk aan zo spannend dat je er niet meer in stopt, zelfs niet als je doodmoe bent zoals ik gisteravond.Kinderen die moeten leren lezen hebben de pech dat ze over het algemeen moeten beginnen met suffe verhalen die bestaan uit korte zinnen en woorden met minder dan vier lettergrepen. Meestal is er weinig aan en hoop je dat ze snel bijleren zodat ze de echte leuke boeken kunnen gaan lezen. Maar dat is dus een denkfout, kennelijk is het mogelijk om ook op dit E4 taalniveau een spannend, goed boek te schrijven dat kinderen vrijwillig en graag zullen lezen.

Verder is het boek grappig, herkenbaar, fris en eigentijds in zijn taalgebruik zonder dat het laatste stoort. De vormgeving is prachtig, zowel de lay-out als de typografie en dan heb ik het nog niet over de tekeningen. Geen wonder dat uitgever en schrijver het aandurfden dit boek 318 pagina’s dik te laten zijn, heel atypisch in het genre.
Ik durf mijn hand er wel voor om het vuur te steken dat dit een nieuwe klassieker wordt op de basisschool, iedere groep 3 en 4 moet het in de klas hebben staan want dit boek zindert van leesplezier.

 Geschikt voor:

  • Beginnende lezers die ongeveer aan leesniveau M4/E4 toe zijn
  • Alle ouders die denken dat hun kind nooit gaat leren lezen en het zeker nooit leuk gaat vinden
  • Iedereen met gevoel voor schoonheid, het is een klein kunstwerk

Inleestijd (tijd die nodig is om in het boek te komen): De eerste twee pagina’s zijn moeilijker dan de rest van het boek, help je kind hier even doorheen. Daarna is het direct erg grappig. Spannend wordt het na ongeveer een derde.

Titel: Pluk en Pluis De weg naar terug
Auteur en illustrator: Mathilde Stein
Uitgeverij: Lemniscaat