www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Twaalf en het bevroren bos – Hèt Sinterklaascadeau!

Ik lees graag en ik beschouw mezelf als een goede lezer maar de afgelopen weken kwam ik er maar niet aan toe, het lukte me gewoon niet om in een boek te beginnen. Ik was te onrustig, had teveel aan mijn hoofd en vond geen enkele titel leuk genoeg. Gelukkig kwam ik Twaalf en het bevroren bos op het spoor (@leesbevorderingindeklas dank!), ik stortte mij succesvol in dit spannende boek en las het in twee dagen uit. Kijk, zulke boeken hebben we dus nodig!

Hoofdpersoon Twaalf is een leerling-jager. Ze heeft haar naam opgegeven en de eed afgelegd om het jagersvak te leren en daarmee de stammen van het rijk te beschermen tegen monsters en ander kwaad. Al in het eerste hoofdstuk ontdek je dat Twaalf niet zo’n makkelijk meisje is, ze heeft woede-uitbarstingen en houdt zich afzijdig van de andere leerlingen. Ze is een uitstekende krijger, de beste van de groep maar weigert iedere vorm van genegenheid of zelfs contact. Als het fort wordt aangevallen en een jong meisje wordt ontvoerd gaat Twaalf erachter aan. Een ongelofelijk spannende zoektocht volgt door het bevroren bos die haar hele leven zal veranderen.

Ik heb het niet vaak, dat ik doodmoe doorlees in bed omdat ik niet kan stoppen maar dit boek is echt zo spannend dat je het niet weglegt. Dat komt niet alleen door de levensechte beschrijving van allerlei huiveringwekkende monsters maar vooral door Twaalf zelf. Langzaam ontdek je als lezer wat zij heeft meegemaakt en hoe ze zo is geworden en dat maakt haar niet alleen sympathiek maar ook  geloofwaardig als mens. Ze is dapper en niet alleen in de strijd, ze is bereid haar eigen motieven en vooroordelen opnieuw te bekijken, ook als dat ongelofelijk veel pijn doet en haar al haar houvast doet verliezen. Stiekem hoop je als lezer dat je ook zo bent, zo eerlijk ten opzichte van jezelf.

Omdat dit boek ook nog eens toegankelijk en goed is geschreven, verdient het een groot leespubliek. Ik vond het daarom onbegrijpelijk dat in Haarlem geen enkele boekhandel dit boek op voorraad had. Ieder kind van twaalf jaar en ouder zou het moeten lezen! Op naar de boekhandel dus zodat het nog mee kan in de zak volgende week.   

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf twaalf jaar als ze niet te snel bang zijn
  • Iedereen die door vermoeidheid, zorgen of stress niet aan lezen toekomt
  • Iedereen die vergeet dat dapper zijn begint bij zelfreflectie en verantwoordelijkheid nemen  voor eigen daden

Inleestijd (tijd die nodig is om in het boek te komen): Vanaf pagina 34 kun je niet meer stoppen, daarvoor is het ook al spannend.

Titel: Twaalf en het Bevroren bos
Auteur: Aisling Fowler
Vertaler: Maren Mostert
Illustraties: Sophie Medvedeva
Uitgever: Harper Collins