www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Grappig, toegankelijk boek vanaf tien jaar

omslag pearson superwonderlijke reis van freddie

Een tijdje geleden kreeg ik van een oud collega een boek in mijn handen gedrukt dat zo lelijk was dat ik de neiging moest onderdrukken het onmiddellijk weg te leggen. Ze verzekerde me echter dat ik het moest lezen omdat het het leukste en grappigste boek was van heel uitgeverij Gottmer. Tja wat moet je anders dan zoiets een kans geven, bovendien kon ik wel wat vrolijkheid gebruiken want het leven zat niet mee en mijn gebruikelijke portie zelfspot was zoek geraakt.

Ik moest er even inkomen, dat komt ook omdat ik niet zo houd van verschillende lettertypes in een boek (ja dat heb je als je een halve eeuw oud bent) en ook niet van een spreektaaltoon. Maar na een paar pagina’s begon ik het steeds grappiger te vinden en na verloop van tijd zat ik keihard te lachen op de bank, zodanig dat ik de ergernis opwekte van mijn kinderen. Het verhaal gaat over Freddie, hij is elf jaar en dol op feiten omdat je op feiten kunt vertrouwen. Als zijn oma sterft ontdekt hij dat zijn biologische vader nog leeft en met zijn twee beste vrienden gaat hij stiekem naar hem op zoek. Dat is het begin van een spannende reis die vol zit met krankzinnige, totaal ongeloofwaardige situaties maar omdat Freddie dat zelf ook de hele tijd benadrukt, geloof je alles en ga je onvoorwaardelijk mee een de slapstickachtige, Engelse, absurde humor.
Wat dit boek ook bijzonder maakt is dat het ondanks al die grappen en lichtheid gaat over echte dingen, over vriendschap bijvoorbeeld of over het accepteren van jezelf. De drie jongens zijn herkenbaar voor iedereen, ze maken ruzie samen, ze zijn soms bang en soms dapper, soms egoïstisch en soms lief, ze zijn kortom compleet geloofwaardig! Geweldig boek!

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of tien/elf of eerder om voor te lezen
  • Iedereen die tijdelijk (of permanent) de absurditeit van het leven niet weet te waarderen
  • Iedereen die zin heeft om keihard te lachen maar niet leeg wil achterblijven

 Inleestijd (tijd die nodig is om in het boek te komen): Vanaf hoofdstuk 1 oftewel vanaf pagina 10.

Auteur: Jenny Pearson
Titel: De superwonderlijke reis van Freddie
Vertaler: Maria Postema
Illustrator: Rob Biddulph
Uitgeverij: Gottmer