www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Joukje Akveld – Dit gebeurde allemaal echt.

omslag dit gebeurde allemaal echt

Ik weet heus wel dat kinderboeken een pedagogische functie hebben maar af en toe heb ik schoon genoeg van al die gezellige, veilige themaboeken in de categorie ‘Wat ben je lief mama’, ‘Ik kan al op het potje’ en ‘Je hoeft niet bang te zijn’. Al die oersaaie, degelijke verhalen zijn ongetwijfeld functioneel maar ook tamelijk vervelend. Het is niet voor niets dat Roald Dahl en Annie M.G. Schmidt nog steeds gelezen worden, kinderen hebben ook wel eens behoefte aan slecht, aan vilein, aan onaangepast en aan wraak.


Gelukkig kunnen ze nu Dit gebeurde allemaal echt lezen, een kort, toegankelijk, vrolijk boek met kleurrijke illustraties. Het verhaal gaat over Cees die op een zonnige septemberdag rustig een boek probeert te lezen in haar tuin. Het lukt niet want er is overal herrie en dan bedoel ik ook HERRIE!!! Cees wordt steeds bozer en bozer tot de woede niet meer binnen te houden is en ze compleet over de schreef gaat.

Ik zal de plot niet verraden maar mis gaat het en dan bedoel ik ook goed mis. Of toch niet? Ga het maar lezen, dan ontdek je het zelf. Een ding weet ik zeker, dit boek is ontzettend grappig! Daarnaast is het geschikt voor beginnende lezers omdat de zinnen kort en toegankelijk zijn maar vooral omdat je benieuwd bent naar de afloop, het is spannend. Je voelt als lezer al snel dat er iets niet in de haak is met wat Cees gaat doen en je bereidt je op het ergste voor…  

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of vijf om voor te lezen en daarna om zelf te lezen
  • Iedereen die wel eens de neiging heeft iemand een flinke klap te verkopen maar dat natuurlijk niet doet
  • De literaire lezer die er van geniet te filosoferen over feit en fictie en alles wat er tussen zit

Titel: Dit gebeurde allemaal echt
Auteur: Joukje Akveld
Illustrator: Kees de Boer
Uitgeverij: Querido – serie Tijgerlezen