www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Het Circusschip – geweldig prentenboek

omslag het circusship

Er zijn van die momenten in het leven dat de vrolijkheid niet echt voor het oprapen ligt, een goed boek kan dan uitkomst bieden. Ik probeerde het deze week met Het Circusschip, een onweerstaanbaar prentenboek dat me jaren geleden eens werd aangeraden door meester Polle, ik had de titel zelf gemist. En ja hoor, het werkte, ik las het glimlachend door en knapte er van op.

Het verhaal is simpel: Vijftien wilde dieren zitten samen met een nare circusdirecteur op een boot. De boot zinkt, de directeur claimt de reddingsboot en die arme dieren moeten uren zwemmen om zichzelf in veiligheid te brengen. Gelukkig belanden ze op een eiland waar ze – weliswaar na een tijdje – worden opgenomen in de veilige dorpsgemeenschap. Tot de circusdirecteur terugkomt om ze te halen…

Ik durf hier toch wel te zeggen dat dit boek onmisbaar is voor iedere peuter en kleuter. Om te beginnen de tekeningen, ze zijn kleurrijk, ontzettend grappig en expressief. Er is zoveel te zien dat je niet uitgekeken raakt en sommige pagina’s werken als een zoekboek, de dieren hebben zich verstopt met gevoel voor humor en het is een plezier om met de kinderen mee te zoeken.

En dan de tekst, heerlijk metrisch en op rijm, uitmuntend vertaald door Erik van Os en Elle van Lieshout. De zinnen swingen en sprankelen, het enthousiasme spat van de pagina’s. Dat de woorden de rest van je leven niet meer uit je hoofd gaan is een gegeven dat je voor lief moet nemen. Want voorlezen zul je met dit boek en reken maar op een keer of tien per avond. Heerlijk ouderwets prentenboek in de goede zin van het woord!

 Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf ongeveer drie jaar om voor te lezen
  • Iedereen die behoefte heeft aan wat vrolijkheid
  • Iedereen die een kraamcadeautje zoekt voor een tweede kind, uitgeputte ouders zullen ondanks hun doorwaakte nachten in staat zijn het met plezier voor te leze

Titel: Het Circusschip
Auteur: Chris van Dusen
Vertalers: Erik van Os en Elle van Lieshout
Uitgeverij: Gottmer