www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Jefferson – spannende detective vanaf tien jaar

omslag Jefferson

Dierenverhalen koos ik als kind al niet uit en dat is eigenlijk nooit over gegaan, dat komt geloof ik omdat dieren vaak worden uitgerust met menselijke eigenschappen en ja dan kun je wat mij betreft net zo goed mensen nemen. Of dat nou terecht is of niet, ik moet een absolute uitzondering maken voor Jefferson dat onweerstaanbaar grappig, goed en spannend is.

Jefferson is een vriendelijke, gelijkmoedige egel die door pure pech valselijk wordt beschuldigd van moord en in paniek de benen neemt. Zijn vriend Gijsbrecht het varken helpt hem om uit handen van de politie te blijven en samen gaan ze op zoek naar de echte dader, hun spoor loopt naar de mensenstad…

Dit boek heeft alles! Het is zo ontzettend spannend dat je door blijft lezen, ook als je te moe bent of iets anders moet doen. De toon is licht, toegankelijk en ironisch waardoor het je geen moeite kost om te lezen maar ondertussen zijn de zinnen wel prachtig, stijlvol en literair. Verder zijn de personages met zoveel liefde en diepgang neergezet dat je onmiddellijk van ze houdt en met ze meeleeft in de ontwikkeling die ze doormaken. Het klopt allemaal.

Over de thematiek heb ik het dan nog niet eens. De dieren in dit boek zijn meer dan dieren met menselijke eigenschappen, ze stellen zichzelf en ons indirect de vraag waarom De Mens het laatste woord heeft en over alle andere soorten mag heersen. Het is dus geen toeval dat dieren de hoofdrol spelen in dit boek. Toch is het boek nergens moralistisch, het weerspiegelt op een geweldige manier de tijdsgeest en nodigt de wakkere lezer aan tot nadenken. Heb je daar geen zin in? Dan blijft er nog steeds een waanzinnig spannend avontuur over. Een terechte winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award.

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf 10 jaar, let op sommige stukken zijn veel heftigere dan de luchtige toon doet vermoeden, heeft je kind een tere ziel? Lees het dan voor of wacht nog even
  • Verstokte vleeseters als ze durven, je denkt na het lezen nog eens na over je biefstukje op je bord…
  • Liefhebbers van subtiele humor

Titel: Jefferson
Auteur: Jean-Claude Mourlevat
Vertalers: Lies Lavrijsen en Els Dumex-Blocken
Uitgeverij: Lannoo