www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Het geheim van Anna Woltz

omslag Skip en de konijnendief van Anna Woltz

Er zijn van die dagen dat je het echt te druk hebt en dat alles af moet. Ik had dat gisteren en streste me door mijn to-do lijstje heen. Er stond geen boek lezen op, onverstandig  natuurlijk want dat zou op iedere lijstje moeten staan maar er lag wel een klein boekje van Anna Woltz naast me en ik keek er even in. ‘Pas op!’ stond er boven aan de eerste pagina en dat was precies wat ik niet deed want ik las het helemaal uit terwijl ik geen tijd had.

Hoe doet ze dat? Vroeg me af. Hoe krijgt ze het voor elkaar dat ik altijd meteen alles van haar wil lezen zelfs als het voor beginnende lezers is en als ik geen tijd heb? Tja dat is het geheim van Anna Woltz, het is altijd leuk en altijd goed.

Welkom in mijn hoofd

Ik ben Skip.
Zo heet ik echt.
Ik floepte uit mama en toen zei ze:
‘Dat is dus Skip.’

Nu ben ik acht en de naam past precies.
Mijn hoofd is net een skippybal.
Niet vanbuiten hoor.
Ik heb geen handvat.
Vanbinnen, bedoel ik.

Die heerlijke, luchtige toon, de grappen, de kleurrijkheid typisch Anna Woltz dus.

Het verhaal is simpel, Skips konijn verdwijnt en samen met zijn vrienden gaat hij het zoeken. Maar hoe eenvoudig het verhaal ook is en hoe makkelijk het taalgebruik (ik schat leesniveau M4/E4 hoewel plaswekker wel een lastig woord is…), je leest door omdat je echt wil weten hoe het eindigt. Tussendoor valt er heel veel te lachen en te leren maar het echte wonder zit tussen de regels.

In een paar zinnen schets Woltz de problematiek van het in bed plassen bij kinderen én ouderen, ze geeft inzicht in het hoofd van Skip waar alles door elkaar loopt en alle kanten op stuitert, en ze maakt duidelijk dat al die dingen niets zijn om je voor te schamen. Er zit zoveel gelaagdheid in dit mooie, korte verhaal dat diepgang geeft voor wie daar zin in heeft. Echt bijzonder goed gedaan!

Geschikt voor:

  • Beginnende lezers vanaf zes jaar (leesniveau M4/E4) en ook geschikt om voor te lezen
  • Iedereen die onzeker is over in bed plassen, van welke leeftijd dan ook
  • Konijnenfans, je leert er van alles over

Titel: Skip en de konijnendief
Auteur: Anna Woltz
Illustrator: Lars Deltrap
Uitgeverij: Querido