www.boekzoektkind.nl

Kinderboekentips

Is de nieuwe Paul Biegel opgestaan?

omslag verlangen van de prins marco kunst

Ik heb niet zo vaak last van ergernissen maar nu zit ik met een hardnekkige, het gaat om het Biegelsyndroom. Mensen die lijden aan het Biegelsyndroom komen steeds weer met dezelfde klassieke kinderboeken aanzetten, meestal van Paul Biegel maar ook van bijvoorbeeld Tonke Dragt, Roald Dahl of Thea Beckman. Begrijp me niet verkeerd, er is meestal niets mis met die boeken maar we hebben zoveel schoonheid en kwaliteit beschikbaar op dit moment dat het absurd is er geen gebruik van te maken, verbreed je horizon!

Dat gaat niet vanzelf, het syndroom zorgt ervoor dat je steeds weer opnieuw De Kleine kapitein voorleest in je klas. Kick af en lees om te beginnen Het verlangen van de prins van Marco Kunst voor.

Toen ik begon te lezen over het weesjongetje Lode dat terecht komt op een verdoemd schip dat al eeuwen over de wereldzeeën vaart, was ik verrast: Wat een spannend, fantasievol, diepgaand boek dat ook nog eens is geschreven in fris en stijlvol Nederlands. Dit doet niet onder voor onze klassiekers!

Het verhaal is mooi opgebouwd, als lezer kom je net als Lode zelf, steeds iets meer te weten over de alomvattende vloek die het schip teistert en over de woedende prins die iedere nacht in de dromen van de bemanning verschijnt. Je leert de personages steeds beter kennen en al varend over de oceanen, dolend van continent naar continent, raak je in de ban van dit meeslepende verhaal dat je tussen de bedrijven door aan het denken zet over goed en kwaad.

Is Marco Kunst de nieuwe Paul Biegel? Gelukkig niet want die hebben we al, Kunst heeft zijn eigen stijl en thematiek. Minder licht misschien, serieuzer, complexer en voor oudere kinderen maar absoluut de moeite waard. Daarbij is het bijzonder dat dit boek barst van de kleur, Lode komt uit Afrika, oma Walyu uit Indonesië en de bemanning uit alle hoeken van de wereld. Het valt niet direct op maar het verrijkt je blik in alle opzichten. Wordt wakker mensen en lees Marco Kunst!

Geschikt voor:

  • Kinderen vanaf een jaar of tien om voor te lezen
  • Iedereen die lijdt aan het Biegelsyndroom
  • Iedereen die van mooi houdt, de illustraties zijn prachtig en de bladspiegel is ruimtelijk waardoor je al rustig wordt voor je begint te lezen

Titel: Het verlangen van de prins
Auteur: Marco Kunst
Illustrator: Marieke Nelissen
Uitgeverij: Gottmer